Bouw7 is bezig met een flinke opmars onder bouwbedrijven. In een paar jaar heeft dit softwarebedrijf ‘honderden bedrijven en duizenden timmerlieden gedigitaliseerd’, zo zegt oprichter Sander Jongsma. Doordat de software cloudbased is, zijn hoge investeringen zoals in het verleden niet nodig.

Bouw7 begon in 2015 op bescheiden schaal, met de vraag hoe het de bouw op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier kan bijstaan in digitalisering. De Belastingdienst werkt digitaal, met voor iedereen een DigiD, er zijn online sociale netwerken – dus waarom dan achterblijven met het online brengen van een bouwbedrijf? Stap 1 en het laaghangende fruit hierbij: het simpelweg digitaliseren van werkbonnen en urenbriefjes.

Inmiddels werken er op kantoor in Dokkum 40 personen aan een compleet ERP-systeem in de cloud, zijn er ruim 400 klanten en is bouw7 overgenomen door Exact – de grootste partij in financiële software – wat voor meer slagkracht moet zorgen. Voor bouwbedrijven is er inmiddels een zogeheten digitaal adoptiemodel. Een soort stappenplan, dat loopt van het digitaliseren van urenbriefjes naar het compleet papierloos maken van het bedrijfsproces tot een bouwbedrijf data driven aansturen.

Proefaccounts

Digitalisering biedt bouwbedrijven veel voordelen. Toch loopt de sector hier bepaald niet in voorop. Clouddiensten verlagen die drempel echter wel, ziet Jongsma. “Tot een aantal jaar terug betekende digitaliseren dat je als bedrijf flink moest investeren in software en serverruimte. Dan praat je al snel over een bedrag van 1 à 2 ton. Het voordeel van clouddiensten zoals wij die aanbieden is dat je per gebruiker betaalt. Een klein aannemersbedrijf kan daardoor voor 200 à 300 euro per maand digitaal gaan werken.”

Die lagere drempel ziet Jongsma terug in de (proef)accounts die op elk moment van de dag worden aangemaakt. “Je ziet dat de dga – of de vrouw van de dga die de administratie doet – steeds meer de tijd nemen om zich te verdiepen in digitalisatie”, verklaart Jongsma. “Een proefaccount is bij ons 30 dagen gratis. Je kunt direct een eigen omgeving met logo aanmaken, chatvragen stellen en een factuur of project aanmaken.”

Wanneer een bouwbedrijf besluit klant te worden zijn er trainingen mogelijk, al dan niet op locatie. De snelheid van digitaliseren hangt helemaal af van de ambities van het bedrijf in kwestie. “Het kan best snel gaan. Wat we veel zien is de jongere generatie die het overneemt van de oudere. De jongere generatie is helemaal gewend om digitaal te werken en zet snel stappen.”

Bedrijfsproces en bouwproces

Het bedrijfsproces digitaliseren – urenbriefjes, facturen, inkoop – is één ding. Maar wellicht veel belangrijker is het digitaliseren van het bouwproces, dat zorgt voor eenduidige informatie over het project. Iedereen beschikt over de meest actuele stand van zaken. Dit voorkomt fouten in de planning en de werkvoorbereiding en verlaagt de kans op miscommunicatie en faalkosten. Ook helpt een gedigitaliseerd bouwproces bij het borgen van de kwaliteit op de projecten. Jongsma geeft hiervan een voorbeeld: “Bij regiewerk is een bouwproces niet te herhalen, maar bij een serie woningen wel. Wanneer een bouwbedrijf zeven woningen bouwt, duurt het twee woningen voordat men merkt dat de werkbegroting niet helemaal uitkomt. De zevende woning wordt het snelst, meest efficiënt en met de minste fouten gebouwd. Bouw je nu een jaar later een vergelijkbaar project, maar met een andere uitvoerder en misschien een andere projectleider, dan begin je weer van voren af aan. Door het bouwproces te digitaliseren, begin je niet opnieuw, maar start je als het ware vanaf de zevende woning.”

Bron: vakblad Aannemer

Bekijk ook onze andere berichten

Blog
maart 12, 2020

Heb jij (genoeg) grip op je projecten?

Complexere projecten Veel bedrijven in de bouwsector zullen beamen dat…
Nieuws
februari 28, 2020

Cloudbased software verlaagt drempel digitalisering

Bouw7 is bezig met een flinke opmars onder bouwbedrijven. In…
Blog
januari 10, 2020

Next level factureren in bouw7

Volledige grip op al je regie klussen, dat is het…

Probeer bouw7 gratis

Binnen 10 seconden in je eigen bouw7 omgeving (30 dagen gratis) Direct proberen