Persbericht NOM

Bouw7 uit Dokkum ontwikkelde een allesomvattende en toekomstbestendige softwareoplossing voor de bouwsector. Bedoeld om bedrijven te ontzorgen op het gebied van administratie, planning en beheer. De marktbehoefte blijkt groot. Bouw7 groeit in rap tempo. Het bedrijf wordt gefinancierd door de Rabobank en de NOM.

Rondslingerende papieren bonnen, losstaande systemen en handmatig bijgewerkte Excel-sheets. Op veel plekken in de bouw is het nog steeds de realiteit van alledag. Inefficiënt en volstrekt onnodig, vindt Sander Jongsma. Zeker in tijden van toenemende digitalisering. In 2014 besloot hij de traditionele administratieprocessen in de bouwsector drastisch te veranderen. Nu, twee jaar later, is de ondernemer uit Dokkum hard op weg om zijn missie te verwezenlijken. Om de administratieve lasten te verlagen en de efficiency van bouwbedrijven te verhogen ontwikkelde Bouw7 een nieuwe generatie projectmanagementsoftware. Sindsdien is het snel gegaan met het Friese bedrijf.

Cloudoplossing
‘Bouw7 is een softwarepakket dat daadwerkelijk aansluit op alle bedrijfsprocessen in de bouwsector’, legt Sander uit. ‘Vanaf hun desktop, tablet of smartphone kunnen medewerkers alle relevante informatie snel en eenvoudig invullen en direct aan een project koppelen. Denk aan het registeren van gewerkte uren, kilometers, bonnen, afval en gebruikte materialen. Maar ook maakt de software het bekijken of doorzoeken van bijvoorbeeld tekeningen, logboeken of een bestek makkelijker dan ooit. Op kantoor en op locatie. Bovendien staan onze apps direct in verbinding met de cloud, zodat vorderingen, wijzigingen en administratie via elke webbrowser meteen inzichtelijk zijn. Anders gezegd: met Bouw7 worden kleine en grote bouwbedrijven volledig ontzorgd op het gebied van administratie. Onze software is uiterst gebruiksvriendelijk en intuïtief. Echt iedereen kan ermee werken.’Snel groeiend klantenbestand
Naast realtime overzicht en inzicht zorgt Bouw7 logischerwijs ook voor een flinke tijds- en kostenbesparing. Niet verwonderlijk dus dat het bedrijf al sinds de lancering van de software mag rekenen op een snel groeiend klantenbestand. Maar die stormachtige groei moet natuurlijk wel gefinancierd worden. Sander zocht daarom contact met de NOM. ‘Ik was vanaf het allereerste begin onder de indruk van zijn plannen en gedrevenheid’, zegt Veronique Jeunhomme, Investment Analist van de NOM.’ Hij kwam met een goed verhaal en had op al mijn vragen een passend en helder antwoord paraat. Wel vroeg ik me af of dergelijke software in de bouwsector nog niet bestond. Nee, liet ons onderzoek zien. In elk geval niet zo compleet en uitgebreid als die van Bouw7. De marktbehoefte blijkt groot. Van beginnende bouwbedrijven tot gerenommeerde organisaties, allemaal maken ze inmiddels gebruik van de software. Minstens zo veelzeggend vond ik dat de Rabobank Bouw7 al in een vroeg stadium van werkkapitaal had voorzien. Voor de NOM mede reden om het bedrijf te financieren en te helpen om als organisatie verder te professionaliseren.’

Kansrijk
Inderdaad, de Rabobank zag potentie in Bouw7. ‘De manier waarop Sander zijn plan presenteerde maakte mij erg enthousiast’, verduidelijkt Melle Dotinga, Accountmanager MKB van Rabobank Noordoost Friesland. ‘Het is een ondernemer met een heldere visie. Bouw7 levert een innovatief en kansrijk product in een traditionele sector als de bouw. Voor elke ondernemer met een goed plan willen wij een oplossing bieden. Wanneer de mogelijkheden bancair beperkt zijn, zoeken we mogelijkheden voor het combineren van financieringsvormen of het vinden van partners. Bouw7 en nu de samenwerking met de NOM zijn hier goede voorbeelden van. ’

Duitsland en België
Het door de NOM verstrekte risicokapitaal zal door Bouw7 onder meer worden gebruikt voor marketing, het aantrekken van goede salesmensen en het doorontwikkelen van de software. ‘We willen en kunnen bouwbedrijven helpen om een digitaliseringsslag te maken’, onderstreept Sander. ‘Dat doen we door de laatste technieken te gebruiken en voor de sector toepasbaar te maken. Voor de Nederlandse markt, maar ook zijn we bezig om de eerste stappen elders in Europa te zetten. Sterker nog, we hebben al klanten in Duitsland en België. En alles wijst erop dat onze software in de nabije toekomst in nog veel meer landen gebruikt gaat worden.’